Te is kezdő vagy a borok világában? Ez a lexikon segít eligazodni!

Az alábbiakban bemutatjuk a kulcsfogalmakat.
Te is kezdő vagy a borok világában? Ez a lexikon segít eligazodni!

A.O.C.

Az „Appellation d'Origine Contrôlée” egy minőségi címke, amely egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozik Franciaországban. Nagyon specifikus kritériumok alapján ítélik oda, mint például a szőlő sűrűsége. Ezzel a minőségi jelöléssel a különösen jó vagy különleges szőlőültetvényeket illetik.

Barrique

Ez a tölgyfahordó elnevezése, tehát olyan borokra utal, amelyeket ilyen hordóban érleltek.

Cuvée

A szó a francia „cuve” (erjesztő) szóból származik. Olyan bort jelöl, ami egynél több szőlőfajtából áll.

Jégbor

Olyan bor, amelyet késő ősszel vagy télen, a szőlőfajták lefagyása után szüretelnek. A szőlőszemeknek meg kell fagyniuk kell a tőkén, mielőtt betakarítják őket, általában -7°C vagy annál hidegebb hőmérsékleten. A fagy hatására a szőlőben lévő víz megfagy, és amikor a szőlőt préselik, csak a koncentrált, cukorban és savban gazdag must kerül a borba.

Grand Cru

A legmagasabb minőségű borokat vagy szőlőterületeket jelöli, elsősorban Burgundia és Bordeaux borvidékeiről ismert.

Félédes

A maradék cukortartalommal bíró, édeskés utóízű borokra hivatkoznak így.

IGT

Az „Indicazione Geografica Tipica” rövidítés az olasz borok minőségi pecsétje, amelyek mind megfelelnek bizonyos követelményeknek, például egy meghatározott minimális alkoholszintnek.

"Szögletes"

Oyan borra utal, aminek nem igazán harmonizálnak az ízei.

Tanninok

Ezek a borban található vegyületek, amelyek kissé savanykás ízt adnak az italnak.

Univerzális pohár

Olyan pohár, amiből több borfajta is kóstolható, így nem kell minden alkalommal új pohárért nyúlni.

Vinifikáció

Az a munkafolyamat, aminek a végére a szőlőből bor születik.

Natúrbor

Így nevezik azt a bort, ami a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazza és organikusan termesztett vagy biodinamikusan termelt.

Borkő

A tárolás során a sók leülepedhetnek a palack aljára, így borkő képződik. A nemes ital azonban megszabadítható ettől a dekantálás során, amikor óvatosan áttöltik a palackból egy másik edénybe.

Centrifugálás

Ezt a módszert a nagymennyiségű bor esetében használják, hogy megszabadítsák az apró részecskéktől és a zavarosságtól.

Méthode traditionelle

Ez a kifejezés a pezsgőgyártásból származik, és megköveteli, hogy a bor második erjedése a palackban történjen.

Primeur borok

Az érlelés befejezése előtt megvásárolt borokat primeur boroknak nevezik. Ezeket tehát egyáltalán nem palackozzák.

Reserva

Így nevezik a Spanyolországból származó vörösbort, amelyet legalább három évig érleltek hordóban, ebből legalább egy évig tölgyfahordóban és palackban is.

Spätlese

Ez a legmagasabb minőségi szint a német borok esetében. A szüret, ahogy a neve is mutatja, a szokásosnál később történik. Ehhez a minőséghez szigorú követelményeknek kell teljesülniük.

Kapcsolódó cikkek

Az édesburgonya egészségügyi előnyei és tápanyagtartalma

Az édesburgonya egészségügyi előnyei és tápanyagtartalma

Az édesburgonya egy gyönyörű, narancssárga gyökérzöldség, amely nemcsak finom, de nagyon tápláló is.

Az édesburgonya tápértéke és egészségügyi előnyei

Az édesburgonya tápértéke és egészségügyi előnyei

Az édesburgonya, más néven batáta, egy ízletes és tápláló zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Te is kezdő vagy a borok világában? Ez a lexikon segít eligazodni!

Te is kezdő vagy a borok világában? Ez a lexikon segít eligazodni!

A következő randin vagy fogadáson már te is felvághatsz ezekkel a kifejezésekkel.