Te is kezdő vagy a borok világában? Ez a lexikon segít eligazodni!
A.O.C.
Az „Appellation d'Origine Contrôlée” egy minőségi címke, amely egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozik Franciaországban. Nagyon specifikus kritériumok alapján ítélik oda, mint például a szőlő sűrűsége. Ezzel a minőségi jelöléssel a különösen jó vagy különleges szőlőültetvényeket illetik.
Barrique
Ez a tölgyfahordó elnevezése, tehát olyan borokra utal, amelyeket ilyen hordóban érleltek.
Cuvée
A szó a francia „cuve” (erjesztő) szóból származik. Olyan bort jelöl, ami egynél több szőlőfajtából áll.
Jégbor
Olyan bor, amelyet késő ősszel vagy télen, a szőlőfajták lefagyása után szüretelnek. A szőlőszemeknek meg kell fagyniuk kell a tőkén, mielőtt betakarítják őket, általában -7°C vagy annál hidegebb hőmérsékleten. A fagy hatására a szőlőben lévő víz megfagy, és amikor a szőlőt préselik, csak a koncentrált, cukorban és savban gazdag must kerül a borba.
Grand Cru
A legmagasabb minőségű borokat vagy szőlőterületeket jelöli, elsősorban Burgundia és Bordeaux borvidékeiről ismert.
Félédes
A maradék cukortartalommal bíró, édeskés utóízű borokra hivatkoznak így.
IGT
Az „Indicazione Geografica Tipica” rövidítés az olasz borok minőségi pecsétje, amelyek mind megfelelnek bizonyos követelményeknek, például egy meghatározott minimális alkoholszintnek.
"Szögletes"
Oyan borra utal, aminek nem igazán harmonizálnak az ízei.
Tanninok
Ezek a borban található vegyületek, amelyek kissé savanykás ízt adnak az italnak.
Univerzális pohár
Olyan pohár, amiből több borfajta is kóstolható, így nem kell minden alkalommal új pohárért nyúlni.
Vinifikáció
Az a munkafolyamat, aminek a végére a szőlőből bor születik.
Natúrbor
Így nevezik azt a bort, ami a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazza és organikusan termesztett vagy biodinamikusan termelt.
Borkő
A tárolás során a sók leülepedhetnek a palack aljára, így borkő képződik. A nemes ital azonban megszabadítható ettől a dekantálás során, amikor óvatosan áttöltik a palackból egy másik edénybe.
Centrifugálás
Ezt a módszert a nagymennyiségű bor esetében használják, hogy megszabadítsák az apró részecskéktől és a zavarosságtól.
Méthode traditionelle
Ez a kifejezés a pezsgőgyártásból származik, és megköveteli, hogy a bor második erjedése a palackban történjen.
Primeur borok
Az érlelés befejezése előtt megvásárolt borokat primeur boroknak nevezik. Ezeket tehát egyáltalán nem palackozzák.
Reserva
Így nevezik a Spanyolországból származó vörösbort, amelyet legalább három évig érleltek hordóban, ebből legalább egy évig tölgyfahordóban és palackban is.
Spätlese
Ez a legmagasabb minőségi szint a német borok esetében. A szüret, ahogy a neve is mutatja, a szokásosnál később történik. Ehhez a minőséghez szigorú követelményeknek kell teljesülniük.