5 meglepő tény a ginről, amit bizonyára még te sem tudtál
A ginfogyasztás törvényei
A gin sem volt mindig gin
A London Dry nem Londonból jön
A ginben koriander van!
Hendrick’s, egy másfajta gin
A ginkrízis egy 18. századbeli jelenség volt, mivel Nagy-Britanniában a gin túlzott fogyasztása növekvő szociális és egészségügyi problémákhoz vezetett. A ginkrízis súlyos hatással volt a társadalomra, ezért a fogyasztást két törvénnyel is próbálták szabályozni 1736-ban és 1751-ben.
A Benelux államokban a mai napig ismert Genever a gin ősének tekinthető. Az ital Franciscus Sylvius, egy XVII. századi orvos nevéhez kötődik, neve a boróka szó holland változatából származtatható.
Bár a név mást sugallhat, a London Dry neve nem utal származási helyre, sokkal inkább a minőségjelzésre. A London Dry nevet hordozó ginekre szigorú szabályok vonatkoznak: ilyen például, hogy minden aromát a desztilláció során kell hozzáadni, ezután már tilos bármilyen további összetevőt vagy cukrot tenni az italba. Maga a Dry szó sem az ital szárazságát jellemzi, hanem arra utal, hogy cukor nélkül készült.
Legalábbis néha, hiszen a gin természetes gabonapárlatokból készül, amelyeket fűszerekkel, virágokkal és bogyókkal aromatizálnak. A legismertebb összetevő a boróka, ami nélkül a gin elvesztené karakteres ízét. Ezen felül azonban kerülhet bele koriander, fahéj, citromfű, kardamom és még számos más fűszer is.
Ma már mintegy ötezerféle különböző ginfajta sorakozik a boltok polcain, ezek közé csatlakozott 1999-ben a Hendrick’s. A hagyományos összetevők, így a boróka és a koriandermag mellett ez a változat uborkát és rózsaszirmot is tartalmaz, ez a szokatlan kombináció adja meg karakteres ízét. Az üveg dizájnját a viktoriánus kor orvosságosüvegei inspirálták, ezért a fekete címke és a parafadugó.